Ik ben niet gelovig. Dat laat ik aan anderen over.

En toch spreek ik over "de hand van God.

Er zijn zelfverdedigingssporten die vooral bestaan uit het aanleren van ontzettend veel technieken. Het duurt soms jaren en jaren voordat je die technieken een beetje onder de knie hebt. 

Sta je daar in een les, komt er een aanval maar bevries je eerst een paar tellen voordat jij je verdedigt omdat je niet meer weet welke techniek je ook al weer moest toepassen. Of dat je niet meer weet welke techniek waarom werkt. 

Ken je dat? 

Of dat je allerlei scenario's oefent maar als puntje bij paaltje komt, je uit primaire reactie 'gewoon'  wild om je heen begint te slaan?

Je twijfelt of de sport wel geschikt is voor jou, Je twijfelt of jij het ooit gaat leren. Je twijfelt en die twijfel slaat om in onzekerheid.

Niet doen!

Er is 1 hele simpele techniek die altijd werkt; ook als je wild om je heen slaat (of wellicht juist dan). De techniek noem ik 'de hand van God.' 

Ga eens naast iemand staan. Met je handen losjes naast je lichaam. Op welke hoogte bevindt jouw hand zich? Precies! Ter hoogte van het kruis van de ander. Dat betekent dat als jij wordt aangevallen en jij in blinde paniek om je heen slaat, er een kans is dat jij het kruis van de ander weet te raken. Ook als je niet kijkt. Blindelings. Niks trucs, jarenlange techniektraining etc. 'Gewoon' je hand uitslaan en het is al raak. Perfecte verdediging. Vrouwen voelen het trouwens ook aardig wanneer ze in het kruis worden geraakt.

Ik zeg 'gewoon' je hand uitslaan, maar als het zo gewoon was dan hadden we er geen moeite mee. Het blijft natuurlijk altijd even wennen wanneer je iemand echt in zijn/ haar kruis wilt slaan. En dat is maar goed ook. Die natuurlijke drempel zit er niet voor niets.

Maar, je bent dus van nature zo gebouwd dat jouw hand automatisch op de juiste hoogte zit om jezelf te verdedigen. Zonder dat jij daarover hoeft na te denken. (Uitzondering als de een ontzettend lang is en de ander ontzettend klein). Weerbaar zijn is niet moeilijk. Je sluit aan bij jouw lichaam, bij jouw primaire reacties en al wat daarmee mogelijk is. 

Waarom de "hand van God?" 

- Omdat je van nature zo bent gebouwd dat je hand al op de juiste hoogte zit.

- Omdat er in de bijbel wordt gesproken over de hand van God. (Maar vraag mij niet meer waar ik het vond).

Dus, geef niet op. Ga door met zelfverdediging en ga op zoek naar de eenvoud!


hand, krav maga, primair, Weerbaar, zelfverdedigingWeerbaar, zelfverdediging, hand, primair, Krav Maga

You may also like

De proteïne mythe

De proteïne mythe

Gezond weerbaar

Gezond weerbaar
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek hoe ik je kan helpen om Fit & Weerbaar te worden